Zdrowie

Trening w chłodne dni ci nie zaszkodzi

Zbliża się  prawdziwa jesień – czy oznacza to, że musimy zrezygnować z treningów na świeżym powietrzu? Niekoniecznie, ale jeśli chcemy, by ćwiczenia wyszły nam na dobre i nie zakończyły się przeziębieniem, pamiętajmy o kilku zasadach. – Jesienią i zimą ćwiczmy tak samo jak wiosną i latem. Nie bójmy się chłodu: …

Czytaj więcej »

Już wkrótce bioimplanty mogą pomóc w odbudowie ludzkich kości

Już wkrótce do regeneracji tkanki kostnej i chrzęstnej u człowieka może być stosowany bioimplant. Dzięki wynalazkowi pacjent odzyska funkcjonalną i naturalną tkankę. Wdrożenie produktu do przemysłu to czasochłonne i wymagające wsparcia sektora biznesowego przedsięwzięcie. Aby wdrażanych projektów było więcej, naukowcom potrzebna jest pomoc ze strony uczelni i biznesu, bez którego komercjalizacja wynalazków jest praktycznie …

Czytaj więcej »

Kasza jaglana? Najlepsza jesienią

Kasza jaglana powinna być podstawą wysoko odżywczych, jesiennych dań detoksykacyjnych – twierdzą dietetycy. Nieprzypadkowo jest ona nazywana królową kasz, bo oprócz aromatycznego smaku, ma również wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu. Polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. W połączeniu z natką pietruszki, papryką czy orzechami zapobiega …

Czytaj więcej »

D3 podstawą jesiennej suplementacji

Jesienią powinniśmy wzmacniać odporności organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, dzikiej róży lub jeżówki. Ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego o tej porze roku warto także suplementować witaminę D3. Mimo mody na zdrowy …

Czytaj więcej »

Co kryją produkty „light” i „fit”?

Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takich produktów? – Produkty „light” rzeczywiście mogą nam pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów, nie …

Czytaj więcej »

Szokujące dane. Co minutę z powodu grypy umiera jedna osoba

Na świecie średnio co minutę z powodu grypy umiera jedna osoba. Przy zaistnieniu dwóch czynników ryzyka np. wiek i choroba przewlekła, ryzyko wystąpienia ciężkich powikłań, a nawet zgonu wzrasta aż 202-krotnie – alarmowali uczestnicy Flu Forum. – Przeciw grypie można się zawsze szczepić. Nowe szczepionki pojawiają się pod koniec lata …

Czytaj więcej »

Dieta sportowca: składniki odżywcze

Dieta osoby aktywnej fizycznie to wynik kompleksowego spojrzenia na specyficzne potrzeby organizmu. Nie wystarczy skupić się na jednej grupie składników odżywczych. Jak odpowiednio wymierzyć ich proporcje, ile potrzebujemy białka, a ile tłuszczu i gdzie ich szukać? Na wszystkie te pytania odpowiada Magdalena Pokropek, doradca dietetyczny. Czy jest jakaś definicja sportowca …

Czytaj więcej »

Cukier to paliwo dla organizmu

Nie należy całkowicie eliminować cukru z diety – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek. Opinie …

Czytaj więcej »

Jesteśmy coraz starsi

Osoby w wieku poprodukcyjnym stanowią coraz większą część społeczeństwa. Według danych GUS udział osób powyżej 65 roku życia w całym społeczeństwie do 2030 roku zwiększy się blisko dwukrotnie i osiągnie ponad 23 proc. Jest to wyzwaniem dla systemu opieki zdrowotnej w Polsce. Szczególnie istotne jest to w przypadku chorób hematoonkologicznych, dotykających najczęściej osoby starsze. Konieczne jest …

Czytaj więcej »

Najczęstsze błędy przy robieniu brzuszków

Brzuszki to ćwiczenie, które jest nieodłączną częścią treningów zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Jednak nieprawidłowo wykonane mogą skutkować przeciążeniami kręgosłupa, zwłaszcza w odcinku szyjnym i lędźwiowym. Jakich błędów unikać? – Jednym z najczęściej popełnianych błędów przy robieniu brzuszków jest mocne angażowanie do pracy szyi oraz odcinka szyjnego – mówi newsrm.tv …

Czytaj więcej »