olej kameliowy
Ten bogaty w kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze olej jest od wieków znany w Azji, szczególnie Chinach i Japonii | fot.: materiał partnera

Wypróbuj olej kameliowy na swojej skórze!

Olej kameliowy, wytwarzany z kwiatu kamelii, wywodzi się z Azji Wschodniej, gdzie jest szeroko wykorzystywany między innymi jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry. Choć najczęściej o oleju kameliowym mówi się w kontekście olejowania włosów, jego działanie na twarz i ciało jest nieocenione. Jakie substancje zawiera, jakie ma właściwości i jak go stosować? Dowiedz się wszystkiego na temat oleju kameliowego!

Olej kameliowy – czym jest?

Olej kameliowy wytwarza się z kwiatu kamelii, rośliny z rodziny herbatowatych. Gatunków kamelii jest ponad 200, a wszystkie naturalnie występują we wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Od ponad tysiąca lat kamelie są uprawiane w Chinach i Japonii celem uzyskania oleju lub surowca do zaparzania herbaty. W kosmetyce najczęściej wykorzystuje się olej z kamelii japońskiej (Camellia japonica), kamelii Kissi (Camellia kissi), kamelii olejodajnej (Camellia oleifera) i herbaty chińskiej (Camellia sinensis – nazywany po prostu olejem herbacianym). Olej uzyskuje się przez tłoczenie na zimno nasion kamelii.

Olejek nie ma intensywnego zapachu, najczęściej ma jasnozłoty kolor i szybko się wchłania, nie pozostawiając nieprzyjemnego odczucia na skórze.

olej kameliowy
Olej kameliowy może być stosowany na twarz (również pod oczy), a także na całe ciało w wielu formach | fot.: materiał partnera

Jak działa olej kameliowy na skórę?

Olej kameliowy jest bardzo wartościowy z uwagi na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin: A, B, C i E oraz polifenoli. Ma zatem silne działanie antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowe, regeneruje skórę, nawilża i chroni przed wysuszeniem. Dodatkowo olejek kameliowy ujędrnia i zmiękcza skórę, spłyca zmarszczki, rozjaśnia blizny, a także zmniejsza opuchliznę i cienie pod oczami. Pomaga łagodzić podrażnienia i stany zapalne skóry, a także zwalczać rozstępy.

Olej kameliowy jest lekkim emolientem, który pozostawia na skórze delikatną warstwę, która chroni skórę przed odparowywaniem wilgoci, a także czynnikami takimi jak mróz i wiatr.

Na szczególną uwagę zasługuje kwas oleinowy (z grupy kwasów typu omega-9) zawarty w oleju kameliowym, który wspomaga naturalną regenerację skóry i wzmaga wchłanianie składników aktywnych w głąb skóry. To sprawia, że olej kameliowy jest doskonały do łączenia z kosmetykami do pielęgnacji skóry i innymi olejami czy jako składnik domowych kosmetyków, na przykład masek do twarzy i balsamów do ciała.

Jak stosować olej kameliowy na skórę?

Olej kameliowy może być stosowany na twarz (również pod oczy), a także na całe ciało w wielu formach. Jest odpowiedni do każdego rodzaju cery, szczególnie tej suchej i wrażliwej. Jakie są sprawdzone sposoby na używanie oleju kameliowego?

  • Bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu po oczyszczeniu jej jako zamiennik serum czy kremu.
  • Jako składnik domowych olejowych serum, kremów, maseczek do twarzy i balsamów do całego ciała. Może być także dodany do gotowych produktów pielęgnacyjnych, aby je wzbogacić.
  • Niewielka ilość może być punktowo nakładana na blizny.
  • Dodanie niewielkiej ilości do ciepłej wody w kąpieli.
  • Na suchą skórę na łokciach, kolanach i piętach.
  • Na skórę dłoni zamiast kremu do rąk lub przed nałożeniem go.
  • Bezpośrednio na usta jako zamiennik balsamu lub pomadki ochronnej.
  • Niewielką ilość można użyć do masażu twarzy przy pomocy dłoni, rollera do masażu lub kamienia gua sha.
  • Może być także używany do masażu całego ciała (często w połączeniu z innymi olejami lub olejkami eterycznymi).

Olejek kameliowy ma także szerokie zastosowanie w pielęgnacji włosów – może być stosowany zarówno na skórę głowy, jako składnik odżywek i szamponów, a także do olejowania włosów na całej długości.

olej kameliowy
Olej kameliowy jest lekkim emolientem | fot.: materiał partnera

Olej kameliowy – podsumowanie

Ten bogaty w kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze olej jest od wieków znany w Azji, szczególnie Chinach i Japonii. Działanie oleju kameliowego jest bardzo szerokie i nieocenione, co czyni z niego wielozadaniowy kosmetyk, niezbędny w pielęgnacji każdego rodzaju cery.

Materiał partnera

Sprawdź także

oleje do pielęgnacji skóry

Które z naturalnych olejów sprawdzają się w pielęgnacji skóry?

Coraz więcej osób decyduje się na naturalne oleje w pielęgnacji skóry. Wyróżniają się one dobroczynnymi …