Strona główna / Styl życia / Smaki / Słodko i wytrawnie, czyli świąteczne inspiracje

Słodko i wytrawnie, czyli świąteczne inspiracje

Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne. Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z nieoczywistym nadzieniem serowo-cytrusowym oraz wypełnione pysznym chrzanowym musem tartaletki. Zdradza też najważniejszy kulinarny trik.

– Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru. (…)

Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Składniki:

  • mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
  • masło 250g
  • cukier puder 100g
  • cukier kryształ 100g
  • jajko 1 sztuka
  • żółtka 2 sztuki
  • sól szczypta
  • proszek do pieczenia szczypta
  • serek kremowy 500g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • śmietana 36% 150g
  • cukier 50g
  • skórka z cytryny i pomarańczy
  • mieszane bakalie 1 opakowanie

Przygotowanie:

  1. Na pierwszy ogień…
    Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.
  2. W międzyczasie…
    Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
  3. To już prawie meta!
    Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

 

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami
Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Składniki:

  • mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g
  • masło 200g
  • jajko 1 sztuka
  • sól 15g
  • serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)
  • śmietana 36% 100g
  • chrzan Krakus 2 łyżki
  • sok z cytryny do smaku kilka kropli
  • sól i pieprz
  • rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek
  • koperek
  • wędzony łosoś w plastrach 200g
  • rzeżucha

Przygotowanie: 

  1. Na pierwszy ogień…
    Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.
  2. W międzyczasie…
    Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.
  3. To już prawie meta!
    Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.

I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

domowe masła orzechowe

Kilka pomysłów na domowe masło orzechowe

Masło orzechowe to bardzo wartościowy smakołyk. Choć wielu uważa je za bombę kaloryczną, to istnieje …