Słodko i wytrawnie, czyli świąteczne inspiracje

Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne. Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z nieoczywistym nadzieniem serowo-cytrusowym oraz wypełnione pysznym chrzanowym musem tartaletki. Zdradza też najważniejszy kulinarny trik.

– Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru. (…)

Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Składniki:

  • mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
  • masło 250g
  • cukier puder 100g
  • cukier kryształ 100g
  • jajko 1 sztuka
  • żółtka 2 sztuki
  • sól szczypta
  • proszek do pieczenia szczypta
  • serek kremowy 500g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • śmietana 36% 150g
  • cukier 50g
  • skórka z cytryny i pomarańczy
  • mieszane bakalie 1 opakowanie

Przygotowanie:

  1. Na pierwszy ogień…
    Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.
  2. W międzyczasie…
    Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
  3. To już prawie meta!
    Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

 

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami
Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Składniki:

  • mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g
  • masło 200g
  • jajko 1 sztuka
  • sól 15g
  • serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)
  • śmietana 36% 100g
  • chrzan Krakus 2 łyżki
  • sok z cytryny do smaku kilka kropli
  • sól i pieprz
  • rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek
  • koperek
  • wędzony łosoś w plastrach 200g
  • rzeżucha

Przygotowanie: 

  1. Na pierwszy ogień…
    Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.
  2. W międzyczasie…
    Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.
  3. To już prawie meta!
    Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.

I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

ciasto z rabarbarem i truskawkami

Wiosenne ciasto z rabarbarem

Wiosna jest idealnym czasem, żeby upiec pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem. Nie potrzeba dużych …