Smaki

Pomysłowy przepis na skrzydełka z kurczaka w miodzie

Skrzydełka z kurczaka

Przygotowując posiłki, chcemy aby danie, które stworzymy było smaczne i zdrowe. Nie da się również ukryć, że często zależy nam również na czasie. W dobie ciągłych obowiązków i szybkiego trybu życia nikt z nas nie ma przecież siły na wielogodzinne gotowanie. Naszym sprzymierzeńcem w stworzeniu fantastycznego dania na obiad lub …

Czytaj więcej »

Dieta paleo – jemy jak praprzodkowie

Wśród najróżniejszych diet, które zdobywają ostatnio popularność, dieta paleo z pewnością sięga do najdalszych zwyczajów żywieniowych człowieka. Opiera się bowiem na tym, co (przypuszczalnie) jedli i czego unikali nasi przodkowie z okresu paleolitycznego. Zwolennicy tak pojętej diety mówią: zapomnijcie o fast foodach i glutenie, a będziecie wyraźnie zdrowsi. Co człowiek …

Czytaj więcej »

Syrop z pigwy na zimę

Syrop z pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia Oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią – we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je „owocami jabłkowymi”. Z owoców pigwy można uzyskać: miód, marmolady, dżemy, powidła, …

Czytaj więcej »

Odczaruj nudne kanapki

Kanapki – równie często zjadane na śniadanie czy kolację, co serwowane jako zimne przystawki na imprezach. Przygotowywane jako szybka alternatywa dla bardziej skomplikowanych i wyszukanych dań. Najczęściej to bułka lub kromka chleba z masłem, serem i szynką, czyli…nuda. My jednak pokażemy Ci, że przy odrobinie wysiłku, możesz zwykłą kanapkę zmienić …

Czytaj więcej »

Migdał to miłość, rodzynka to pieniądze… czyli Andrzejki w kuchni

Herbata imbirowa wypita z okazji Andrzejek wróży sukces przez cały rok. Migdał oznacza miłosną przygodę, rodzynka – duże pieniądze, orzech laskowy – zdrowie, a włoski – możliwość zdobycia nowej wiedzy. To jedne z wielu wróżb andrzejkowych. – Desery w Andrzejki odgrywają bardzo dużą rolę symboliczną. Ciasta z bakaliami oznaczają, co …

Czytaj więcej »

Sztuka zdobienia kawy – wykorzystaj posypki, polewy i inne dodatki

Kawa dekoracyjna

Kawa może nam towarzyszyć praktycznie codziennie, pijemy ją tuż po przebudzeniu, w drodze do pracy, albo właśnie w pracy. Często nie ma jednak odpowiednio dużo czasu na pełne rozsmakowanie się w aromatycznym napoju, bo przecież ciągle się gdzieś śpieszymy… Gdy nadchodzi weekend lub mamy zaplanowane spotkanie z przyjaciółmi, możemy w …

Czytaj więcej »

Świeża rybka w centrum Warszawy

Jeżeli lubicie ryby, a panierowana tilapia nie jest szczytem Waszych kulinarnych marzeń, stołeczne targowisko z pewnością stanie się celem Waszych łowów. W połowie listopada przy pl. Powstańców Warszawy odbył się pierwszy Targ Rybny. W słodkowodnych i morskich specjałach można będzie od tej pory przebierać w każdy piątek w godz. 12.00–20.00. …

Czytaj więcej »

Diety świata: chińska dieta pięciu przemian

We współczesnym, powszechnym i mocno uproszczonym, rozumieniu dieta to sposób odżywiania obliczony na redukcję wagi i uzyskanie pożądanej sylwetki. Są jednak rejony świata, w których dieta jest nie tylko sposobem odżywiania warunkującym zdrowie i dobre samopoczucie, ale i elementem filozofii życiowej. Tak rozumieją ją Chińczycy – między innymi dzięki uważnej …

Czytaj więcej »

Bulletproof coffee, czyli kuloodporny poranek

Miłośnicy najnowszego trendu, który świat poznał jako Bulletproof Coffee, przekonują, że po jej spróbowaniu nie wrócisz już do starych nawyków. Poranna kawa z dodatkiem masła dodaje energii, rozjaśnia umysł, a nawet…odchudza. Sportowcy zaczynają od niej dzień, przeciwnicy mleka zaś znaleźli doskonałą alternatywę dla małej czarnej. Bulletproof Coffee – co to jest? Pomysłodawcą Kuloodpornej …

Czytaj więcej »

Dynia nie tylko na Halloween

Dynia jest jednym z symboli amerykańskiego święta Halloween. Jednak poza funkcją dekoracyjną warzywo to posiada wiele walorów smakowych i odżywczych. – Istnieje kilka powodów, dla których Polacy kupują dynie: Mamy klientów, którzy kupują do kuchni, do dekoracji i do wycinania na Halloween – mówi newsrm.tv Krzysztof Chojnacki, Farma Dyń Powsin. …

Czytaj więcej »