deser z rabarbarem
Warto wykorzystać ten krótki czas, kiedy pojawia się na straganach, by przygotować z niego dla swoich bliskich smakowite desery | fot.: Fotolia

Proste i smaczne desery z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa krótko, dlatego wielbiciele tego specyficznego cierpko-słodkiego warzywa muszą się spieszyć, by zdążyć nacieszyć się jego niebywałymi walorami smakowymi.  Z rabarbaru można przygotowywać przetwory i kompoty, ale najczęściej wykorzystuje się go do deserów.

Rabarbar pod kruszonką

Jest to jeden z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu deserów z wykorzystaniem rabarbaru. Aby go przyrządzić, potrzebne będą kłącza rabarbaru, mąka, masło, cukier, orzechy oraz odrobina olejku pomarańczowego i cynamonu. Rabarbar trzeba umyć, obrać i pokroić w kawałki o długości mniej więcej 2 cm. Kruszonkę przygotowuje się zagniatając ze sobą 2 łyżki masła, około pół szklanki mąki i 3 łyżki cukru. Dla urozmaicenia konsystencji kruszonki, można do niej dodać podprażone i rozdrobnione migdały, orzechy włoskie lub laskowe. Pokrojony rabarbar trzeba ułożyć w niewielkich, wysmarowanych masłem foremkach a następnie posypać kruszonką doprawioną kilkoma kroplami olejku pomarańczowego i szczyptą cynamonu. Całość należy zapiekać przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można wcześniej delikatnie podsmażyć rabarbar na maśle, ale nie jest to konieczne, ponieważ odpowiednio zmięknie podczas pieczenia.

Mus rabarbarowy z kremem mascarpone

Mus rabarbarowy z kremem mascarpone
Mus rabarbarowy z kremem mascarpone | fot.: Fotolia

Do przygotowania tego deseru potrzebnych będzie kilka kłączy rabarbaru, cukier trzcinowy, kilka truskawek, a także opakowanie serka mascarpone, śmietanka kremówka i łyżeczka cukru pudru oraz odrobina masła. Rabarbar i truskawki trzeba umyć i pokroić na niewielkie kawałki, a następnie wrzucić na rondel z rozgrzanym masłem. Całość trzeba podgrzewać, aż rabarbar i truskawki się rozpadną i nabiorą konsystencji przypominającej mus, a następnie odstawić do ostygnięcia. W czasie gotowania należy dodać 2-3 łyżki cukru. Kolejnym etapem jest przygotowanie serka mascarpone. Wystarczy miksować go ze śmietaną kremówką i niewielką ilością cukru pudru aż do uzyskania lekkiego kremu. Następnie serek trzeba wyłożyć do pucharków i nakładać na niego po 2 – 3 łyżki musu rabarbarowo – truskawkowego. Deser można urozmaicić, posypując go rozdrobionymi herbatnikami lub podprażonymi wiórkami kokosowymi.

Racuchy z rabarbarem

Racuchy z rabarbarem z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom puszystych placuszków. W tej wersji nie są wykorzystywane drożdże, dzięki czemu można je przygotować bardzo szybko. Potrzebne będą: szklanka kefiru lub maślanki, 3 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypta soli, rabarbar i olej do smażenia. Wszystkie składniki z wyjątkiem rabarbaru i oleju trzeba dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec należy dodać oczyszczony i pokrojony w kostkę rabarbar. Na rozgrzany olej wykładać po około 2 łyżki ciasta i smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Serwować racuchy od razu, delikatnie posypane cukrem pudrem.

Sposobów na przyrządzanie rabarbaru jest bardzo wiele. Warto wykorzystać ten krótki czas, kiedy pojawia się na straganach, by przygotować z niego dla swoich bliskich smakowite desery.

JSZ

Sprawdź także

surowe owoce cytrusowe

Jedzenie owoców zimą – co wybierać?

Kiedy minie sezon na świeże truskawki, jagody czy śliwki, nie musisz rezygnować z ich podawania …