Wrzesień to czas zbiorów dojrzewających przez całe lato owoców. Na targach i bazarach dostępne są przepiękne, soczyste śliwki, jabłka, gruszki i brzoskwinie. Doskonale smakują z owsiankami, dodane do jogurtu czy naleśników. Najlepiej jednak, kiedy użyjemy ich do przygotowania najprostszego i najszybszego deseru – owoców pod kruszonką.
składniki
- 4 – 5 (ok. ½ kg) dojrzałych brzoskwiń (lub innych jesiennych owoców – śliwek, jabłek, gruszek)
- 4-5 łyżek brązowego cukru
- 200 g (szklanka) mąki
- 125 g (pół kostki) masła
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
opcjonalnie
- śmietana kremówka (30%)
- lody waniliowe
przygotowanie
Do szerokiej miski (lub na stolnicę) należy przesiać mąkę, dodać do niej pokrojone w kostkę masło, cynamon i cukier. Zdecydowanym ruchem trzeba wyrobić ciasto, tak by powstała z niego posypka (można to zrobić w malakserze). Kolejny krok to dokładne umycie i pokrojenie brzoskwiń na ćwiartki (tak samo postępujemy jeśli wykorzystujemy jabłka lub gruszki. W przypadku śliwek wystarczy przeciąż je na pół i oczywiście wypestkować).
Następnie należy ułożyć je w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec ok. 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku. Taki czas pieczenia spowoduje, że owoce staną się miękkie i ciepłe jednocześnie zachowując swoją teksturę i wygląd. Owoce pod kruszonką doskonale smakują serwowane z bitą śmietaną lub kulką lodów waniliowych. Bądź jednym i drugim…
MGR