Strona główna / Styl życia / Smaki / Daj się wpuścić w maliny
Domowa tarta z malinami. |Fot.: MGR

Daj się wpuścić w maliny

Lipiec i sierpień to czas malin! Te zdrowe, pachnące, soczyste owoce uwielbiane są przez wszystkich. Ze względu na swoje właściwości, wykorzystuje się je w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń).

Jednak najlepsze w malinach jest to, że doskonale sprawdzają się jako uzupełnienie letnich deserów, szczególnie w wersji tarty z mascarpone, bitą śmietaną i gorzką czekoladą.

czas przygotowania: ok. 45 min.

składniki na spód:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

Do misy przesiać mąkę i kakao, dodać sól i pokrojone w kostkę masło.

Tarta-łączenie-składników
Łączymy składniki | Fot.: MGR

 

Wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać zimną wodę. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie wyłożyć na nie papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne i piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier i piec kolejne 10 – 15 minut, aż boki tarty będą odstawać od formy. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Tarta-do-pieczenia
Wyrobione ciasto pieczemy dwukrotnie | Fot.: MGR

 

składniki na krem:

  • 400 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej)
  • 200 g białej czekolady
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie zmiksować na puszystą masę mascarpone, jogurt i kremówkę. Dodać czekoladę i dalej ubijać. Oprócz tego rozpuścić żelatynę w minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, dodać strumyczkiem do masy i dokładnie zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać.

Na upieczony spód nakładamy przygotowany krem. Fot.: MGR
Na upieczony spód nakładamy przygotowany krem | Fot.: MGR

 

składniki na wierzch:

  • 350 – 400ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru (lub wg uznania)
  • 200 g malin

Śmietankę ubić na puszystą masę, dodać cukier puder. Ubitą kremówkę wyłożyć na wierzch tarty. Następnie ułożyć na niej maliny. Tarta pięknie wygląda przybrana dodatkowo listkami mięty.

Gotowa tarta wygląda naprawdę kusząco. Fot.: MGR
Gotowa tarta wygląda naprawdę kusząco | Fot.: MGR
...i szybko znika. Fot.: MGR
…i szybko znika | Fot.: MGR

MGR

Sprawdź także

Hummus

Inspirująca ciecierzyca

W czasach, gdy coraz więcej osób deklaruje przejście na dietę wegańską czy wegetariańską, niektóre z …

  • Adios maliny

    Maliny to ESENCJA lata. Ich smaku, zapachu, faktury nie zastąpi nic na świecie. Cały rok za nimi tęsknie