Smaki

Słodko i wytrawnie, czyli świąteczne inspiracje

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne. Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z …

Czytaj więcej »

Jakie kolory wpływają na pobudzenie apetytu oraz lepszy nastrój gości w restauracji?

Kolory w restauracji

Chcąc przyciągnąć klienta do restauracji, przede wszystkim koncentrujemy się na smacznej kuchni. Warto jednak zadbać o odpowiednie wnętrze naszego lokalu. Oprócz oryginalnych i praktycznych rozwiązań architektonicznych, powinniśmy położyć szczególny nacisk na dobór odpowiednich barw i kolorów. Dlaczego? Dlatego, że kolorystyka wnętrza odgrywa ogromną rolę w budowaniu wyjątkowego klimatu i nastroju, …

Czytaj więcej »

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

filet z dorsza

Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. To danie zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masła i cytryny będzie idealną propozycją …

Czytaj więcej »

Jedzenie w kosmosie

jedzenie w kosmosie

Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich częstotliwość wzrastała, a kosmonauci coraz dłużej przebywali na orbicie. Jednym z problemów, z którymi musiano się zmierzyć, była kwestia żywienia: co zabrać, by nie było ciężkie, ale pełnowartościowe, łatwe …

Czytaj więcej »

Kontrowersyjne potrawy z całego świata

potrawa z ryby fugu

Kulinarna historia różnych regionów świata to temat, który fascynuje niemal wszystkich pasjonatów spragnionych dobrego jedzenia. Oryginalne, niepowtarzalne potrawy świadczą o wyjątkowości miejsca, ale i o umiejętności przystosowania się do określonych warunków, wykorzystania dostępnych składników. Kształtowane przez wieki gusta niejednokrotnie jednak, zamiast uwielbienia i podziwu, budzić mogą niedowierzanie, a nawet obrzydzenie. …

Czytaj więcej »

Czerwona herbata – sposób na figurę i pamięć

Czerwona herbata

Żadne sztuczne suplementy diety nie są tak skuteczne, jak natura. Osoby, które zmagają się z nadwagą powinny sięgnąć po czerwoną herbatę. Jej gorzki smak można z łatwością zniwelować dodatkiem aromatów, a jej dobroczynne właściwości są nie do przecenienia. Czerwona herbata poddawana jest stosunkowo krótkiej fermentacji. To właśnie dlatego zawarte w …

Czytaj więcej »

Idealne sushi? Nic trudnego!

Sushi futomaki

Co zrobić kiedy na wieczór zapowiedzą się znajomi a nam znudziło się serwowanie im kanapek lub zamawianie fast foodów? Możemy przygotować coś, co zaskoczy gości i sprawi, że nie będą chcieli uwierzyć, że przygotowaliśmy to samodzielnie. Jak wykonać idealne sushi? Ryż to podstawa Wybierając ryż, musimy zwrócić uwagę na to, …

Czytaj więcej »

Zdrowie na zimowym talerzu na 3 sposoby

Zdrowie na zimowym talerzu

Szukasz inspiracji na zdrowe potrawy, które możesz skomponować ze składników dostępnych zimą? Oto 3 przepisy na pyszne, pożywne dania, które jednocześnie są bombami witaminowymi. Zimowe sałatki powinny przede wszystkim być pożywne i bogate w mikroelementy oraz witaminy. Szczególnie w zimne dni nie bój się dodatkowej porcji tłuszczu w postaci awokado, …

Czytaj więcej »

All American Burger, czyli coś dla mięsożerców

przepis na hamburgera

Przysmak rodem z Ameryki jest kolejnym dowodem na to, że w prostocie tkwi siła. Buła z grillowaną wołowiną, sosami, serem i warzywami to ten rodzaj guilty pleasure, który nigdy się nie znudzi, zwłaszcza mięsożercom. Podstawą są dobrej jakości składniki, zwłaszcza pieczywo i wołowina. Ta ostatnia powinna mieć odrobinę tłuszczu – po …

Czytaj więcej »

Łosoś na 5 sposobów

Łosoś na ostro

Łosoś to ulubiona ryba Polaków. Ma delikatny smak, nie wymaga panierki ani nadmiernej oprawy. Chętnie wybieramy go jako danie obiadowe mimo dość wysokiej ceny. Co zrobić, kiedy znudzi nam się tradycyjny przepis na smażoną bądź pieczoną w folii rybę? Oto 5 przepisów, które pokochają fani łososia. Łosoś na ostro składniki: …

Czytaj więcej »