Smaki

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

racuszki z krewetkami

Jaki obiad najlepiej sprawdza się latem? Słoneczna aura z pewnością nie zachęca do ciężkostrawnych dań, wybieramy zatem lekkie i smaczne inspiracje kulinarne. Głód zaspokoją, a równocześnie nowych wrażeń smakowych dostarczą znane wszystkim racuszki. Poznajcie przepis na Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym. Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym Przepis poleca …

Czytaj więcej »

Poznaj zupę gulaszową – tradycyjną potrawę kuchni węgierskiej

Zupa gulaszowa z młodej wołowiny

Uwielbiasz mięso? Równie mocno kochasz zupy? Teraz możesz połączyć je w jedną doskonałą całość! Zupa gulaszowa, bo o niej mowa, jest wyjątkowo smaczną, wyrazistą i sycącą potrawą, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięs i zup. Przygotowanie tego pysznego dania jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Składniki zdobędziesz bez najmniejszego …

Czytaj więcej »

Japoński akcent w kuchni – sushi z wędzonym łososiem i serkiem

sushi z kremowym serkiem

Japoński akcent w kuchni? Przygotuj własnoręcznie pyszne sushi. Domowe smakuje najlepiej, gdyż sami możemy zdecydować jak zestawimy nasze składniki i co najważniejsze mamy ogromną satysfakcję z samodzielnego przygotowania. W naszej propozycji postawiliśmy na prostotę i wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Wędzony łosoś, który swoim aromatem pobudza nasze kubki smakowe, to …

Czytaj więcej »

Mini co nieco, czyli smaczna innowacja

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

Zwykle nie lubimy nudy i rutyny i często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność i przyniesie inspirację. Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni. Chętnie sięgamy w niej po produkty innowacyjne, próbujemy nowych potraw i coraz odważniej łączymy ze sobą smaki. Dzięki temu nasze codzienne menu …

Czytaj więcej »

Amarantus – zboże XXI wieku

Deser z amarantusem

W diecie każdego z nas bardzo istotnym makroskładnikiem są węglowodany. Jako główne źródło energii nie powinny być pomijane ani nadmierne ograniczane, jednak należy zadbać o odpowiednią ich jakość. Spożywanie węglowodanów prostych bardzo szybko dostarcza energii, jednak skutkuje równie szybkim spadkiem poziomu glukozy we krwi i brakiem długotrwałego uczucia sytości. W …

Czytaj więcej »

Słodkie podziękowanie: tęczowy tort na Dzień Matki

Tęczowy tort

Już dziś Dzień Matki. Dla tak wyjątkowej osoby warto własnoręcznie przygotować słodki prezent. Dla poszukujących inspiracji, California Prune Board przygotowała przepis na wykwintny, tęczowy tort ze śliwkami kalifornijskimi, który z pewnością będzie doskonałym wyrazem wdzięczności dla wszystkich mam. Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską na Dzień Matki 14-16 porcji Czas przygotowania: 40 …

Czytaj więcej »

Grill na słodko? Czemu nie!

sałatka z grillowanego arbuza

Polacy uwielbiają grillować. Kiedy tylko zza chmur wyjrzą pierwsze promienie wiosennego słońca, a temperatura wzrośnie powyżej 15 stopni, nietrudno w powietrzu wyczuć charakterystyczny zapach grillowanych potraw. Na rusztach królują kiełbasy, kaszanki, karkówki i coraz częściej warzywa. A co z owocami? Choć grill na słodko nadal dla wielu brzmi dość egzotycznie, …

Czytaj więcej »

Zioła dobre na wszystko

wiosenne zioła

Moda na zdrowy styl życia i naturalność panuje już od kilku lat. Wraz z racjonalnym żywieniem do łask powróciły zioła- receptury naszych babć krążą na blogach i forach  internetowych. Możemy dowiedzieć się z nich jak samodzielnie zrobić maskę do włosów, wywar z jakich roślin pić by poprawić cerę oraz jakie …

Czytaj więcej »

Przywołujemy lato! Domowe lody śmietankowo-jagodowe

domowe lody śmietankowo-jagodowe

Deser, który przeniesie nas w cudowne czasy dzieciństwa i zaspokoi spragnione lata kubki smakowe? Mowa  oczywiście o lodach! A wiadomo, że jak lody to tylko na patyku. Smakują nam jeszcze bardziej gdy prócz obłędnego smaku są również zdrowe. Do przygotowania takiego deseru potrzebujemy jedynie śmietanki oraz owoców, które zadowolą nasze …

Czytaj więcej »

Kwiaty – modny motyw sezonu

motywy kwiatowe

Kwiaty w tym sezonie stały się obowiązkowym motywem. Królują na wybiegach, we wnętrzach i oczywiście w ogrodach. Ale nie tylko! Pojawiają się też na naszych talerzach. Kwiaty zagościły bowiem w kuchni, nie tylko jako element wystroju, ale pełnoprawny składnik dań. Ich obecność niewątpliwie podniesie walory smakowe i estetyczne potraw, a także …

Czytaj więcej »