Smaki

W tym roku Wielkanoc będzie vege i eko

vege święta

Do koszyka wielkanocnych zakupów Polaków trafiają przede wszystkim tradycyjne produkty: jaja, majonez czy wędliny. Coraz więcej osób włoży do nich również nowości: wegetariańskie wędliny, produkty ekologiczne czy bio. Za zakupy zapłacimy w tym roku ok. 6–7 proc. więcej niż w czasie Wielkanocy 2017. – Tradycyjny koszyk świąteczny w Polsce nie uległ wielkim zmianom. Mamy tutaj …

Czytaj więcej »

Jak gotować jajka: na miękko, na twardo, w koszulce…?

Jak ugotować jajko w koszulce?

Zwykłe jajko stało się w ostatnich latach hitem wielu przepisów kulinarnych. Bardziej niż jakikolwiek inny składnik,  jajka pasują do wszystkiego – od śniadania po obiad i kolację. Mogą łatwo zmienić się w pełnowartościowy posiłek (omlety, frittaty i inne). Ich ogromną zaletą jest szybkość i łatwość, z jaką można je przygotować. …

Czytaj więcej »

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje

jak zrobić ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe kojarzy nam się zwykle z babcinymi wypiekami, czyli niedoścignionym kulinarnym wzorem do naśladowania. Na efekt końcowy wpływa naprawdę wiele czynników, zaś najważniejszym wydaje się temperatura. A pozostałe elementy sekretnej recepty? Jest ich kilka i warto je znać aby zachwycić swoją babcię smakiem własnego drożdżowca. Tajemnica składników Podstawowe składniki …

Czytaj więcej »

Zdrowy i lekki początek dnia – 5 pomysłów na śniadanie fit

pomysły na śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zgodnie z opinią dietetyków, osoby, które nie jedzą śniadań, są o wiele bardziej narażone na nadwagę niż te, którzy regularnie spożywają ten posiłek. Co najlepiej zjeść na śniadanie? To porcja pożywienia, która powinna składać się z pełnowartościowych produktów, żeby dostarczyć organizmowi energii na cały dzień. …

Czytaj więcej »

Tequila – historia i zasady spożywania

tequila

Tequila to meksykański napój, który popularny jest nie tylko w Ameryce środkowej i Południowej, ale również w wielu europejskich krajach. Według tradycyjnego przepisu powinien on zawierać od 35 do 55% alkoholu i być produkowany ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Jaka jednak jest historia tego trunku i jakie są zasady …

Czytaj więcej »

Przysmaki kuchni francuskiej

Kuchnia francuska

Spośród wszystkich światowych kuchni warto w szczególności zwrócić uwagę na tę francuską, która każdemu Europejczykowi powinna przypaść do gustu, zachwycić bogactwem smaków i aromatów. Warto wiedzieć o tym, że choć każdy francuski region wyróżnia się zupełnie innymi daniami, jednak tymi najpopularniejszymi w całej Francji są oczywiście ślimaki, żabie udka, zupa …

Czytaj więcej »

Sok z malin – naturalny lek. Poznaj jego właściwości!

Sok z malin

Naturalne rozwiązania to często te najlepsze. Zwłaszcza wtedy, gdy chodzi o wzmacnianie odporności i przygotowywanie naszego organizmu na chłodniejsze, jesienno-zimowe dni. Jednym z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych owoców, po które warto sięgać o każdej porze roku są maliny. Poza sezonem letnim nie mamy dostępu do ich świeżej wersji, ale możemy …

Czytaj więcej »

Krewetki na kilka sposobów

jak przyrządzić krewetki

Krewetki to dla wielbicieli owoców morza prawdziwy rarytas. Wprawdzie w Polsce są dostępne głównie w postaci mrożonej, ale z ich wykorzystaniem można przygotować mnóstwo wspaniałych dań, czy to na kolacje, czy też biesiadę w gronie rodziny lub znajomych. Krewetki ma maśle Krewetki smażone na maśle z dodatkiem oliwy, chilli i …

Czytaj więcej »

Smaki naszego dzieciństwa

Najpyszniejsze desery dzieciństwa

Wracając myślami do smaków dzieciństwa każdy z nas ma nieco inne wspomnienia. Wynika to głównie z regionu, w którym się wychowaliśmy oraz z dostępności produktów i kreatywności naszych rodziców lub dziadków. W czasach, kiedy sklepowe półki nie uginały się od nadmiaru produktów, a pomarańcze były towarem luksusowym, sprzedawanym jedynie w …

Czytaj więcej »