Smaki

Kulinarna przygoda na ulicach Europy

Street food Europy

City break w jednej z europejskich stolic to dobry sposób na zamknięcie sezonu urlopowego. By wgryźć się w miejscowy klimat, warto podczas spaceru ulicami miasta rozejrzeć się za food truckiem serwującym lokalne specjały. Centrum lotnicze Sky4Fly.net prezentuje 5 ulicznych przysmaków, których musisz spróbować podczas weekendu spędzonego w jednej z europejskich metropolii. …

Czytaj więcej »

Drugie śniadanie ze śliwką w roli głównej

Bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Śliwki to jeden z owocowych symboli września. W dniu powrotu do szkoły warto pomyśleć o tym, jak wykorzystać sezonowe dobro wykorzystać do przekąsek na drugie śniadanie. Dwie propozycje – na słodko i na słono – nie tylko będą pysznym uzupełnieniem dnia pełnego wyzwań, ale i solidną dawką energii. A, żeby …

Czytaj więcej »

Street food przyciąga Polaków

Street food coraz popularniejszy

Street food to już nie tylko kebab, lecz także dobrej jakości jedzenie, często o egzotycznych smakach. Jeszcze kilka lat temu street food kojarzył się negatywnie, jednak jego wizerunek zaczął się zmieniać. Ponad połowa osób stołujących się poza domem korzysta z oferty ulicznej gastronomii. Rośnie też popularność food tracków, których obecnie w Polsce jest ok. 300, …

Czytaj więcej »

Szybkie sposoby na śniadanie

Śniadanie - nakryto do stołu

Wszystkie poradniki żywieniowe, artykuły o zdrowiu i dietetycy powtarzają to do znudzenia: śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Niby to wiemy, a jednak często trudno nam się zmobilizować do wstawania wcześniej, żeby przygotować pożywny posiłek. 1. Koktajle owocowe i warzywne Są zdrowe, szybkie i w dodatku łatwo je wziąć na wynos …

Czytaj więcej »

Smak Włoch – jak zrobić alla parmigiana?

Alla Parmigiana

Lato to idealny moment do przygotowania sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po nasze przepisy. Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą. Swój przepis na Alla Parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracji Al Capone. Alla Parmigiana Składniki: 2 okrągłe plastry cukinii 2 …

Czytaj więcej »

Projekt Kuchnia Konfliktu startuje już dziś

Kuchnia Konfliktu w Warszawie

Projekt Kuchnia Konfliktu startuje już dziś, 29 lipca o godz. 16.00, na warszawskim Placu Zabaw i potrwa do połowy września. Zgodnie z ideą projektu będzie można poznać potrawy państw, z który pochodzą przybyli do Warszawy uchodźcy i migranci, jak również zgłębić wiedzę na temat danego kraju. Tematem pierwszego spotkania będzie …

Czytaj więcej »

5 powodów, dla których lepiej wybrać lokalną restaurację w Siedlcach niż sieciówkę

Potrawy - dania w restauracji

Wszyscy lubimy dobrze zjeść. Choć wielu z nas decyduje się na gotowanie pysznych potraw we własnej kuchni, coraz popularniejsze, zwłaszcza wśród młodych ludzi, staje się jedzenie na mieście. Wychodzimy z domu, aby zjeść pyszne, weekendowe śniadanie, podczas tygodnia pracy chętnie wybieramy się na lunch, a w sobotę celebrujemy wspólne chwile, …

Czytaj więcej »

5 pomysłów na letnie orzeźwienie

5 pomysłów na orzeźwienie latem

Letnie upały potrafią dać się we znaki. Niektórzy uwielbiają tę porę roku, ale innym wytchnienia nie daje nawet nieco luźniejsza, lekka garderoba. Na szczęście istnieje szereg  sposobów na polepszenie samopoczucia latem i sprawienie sobie ulgi w gorący dzień. Orzeźwiające napoje W letnie dni niezwykle istotne jest to, co pijemy. W …

Czytaj więcej »

Jemy coraz więcej ryb

Polacy jedzą więcej ryb

Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. W ciągu ostatniego półwiecza ich konsumpcja na osobę wzrosła dwukrotnie. Średnie spożycie w Państwie Środka to 40 kg, a w Europie – 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. Zwiększone zapotrzebowanie na ryby i dodatkowo niewłaściwe połowy prowadzą jednak …

Czytaj więcej »