Smaki

Słodkie podziękowanie: tęczowy tort na Dzień Matki

Tęczowy tort

Już dziś Dzień Matki. Dla tak wyjątkowej osoby warto własnoręcznie przygotować słodki prezent. Dla poszukujących inspiracji, California Prune Board przygotowała przepis na wykwintny, tęczowy tort ze śliwkami kalifornijskimi, który z pewnością będzie doskonałym wyrazem wdzięczności dla wszystkich mam. Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską na Dzień Matki 14-16 porcji Czas przygotowania: 40 …

Czytaj więcej »

Grill na słodko? Czemu nie!

sałatka z grillowanego arbuza

Polacy uwielbiają grillować. Kiedy tylko zza chmur wyjrzą pierwsze promienie wiosennego słońca, a temperatura wzrośnie powyżej 15 stopni, nietrudno w powietrzu wyczuć charakterystyczny zapach grillowanych potraw. Na rusztach królują kiełbasy, kaszanki, karkówki i coraz częściej warzywa. A co z owocami? Choć grill na słodko nadal dla wielu brzmi dość egzotycznie, …

Czytaj więcej »

Zioła dobre na wszystko

wiosenne zioła

Moda na zdrowy styl życia i naturalność panuje już od kilku lat. Wraz z racjonalnym żywieniem do łask powróciły zioła- receptury naszych babć krążą na blogach i forach  internetowych. Możemy dowiedzieć się z nich jak samodzielnie zrobić maskę do włosów, wywar z jakich roślin pić by poprawić cerę oraz jakie …

Czytaj więcej »

Przywołujemy lato! Domowe lody śmietankowo-jagodowe

domowe lody śmietankowo-jagodowe

Deser, który przeniesie nas w cudowne czasy dzieciństwa i zaspokoi spragnione lata kubki smakowe? Mowa  oczywiście o lodach! A wiadomo, że jak lody to tylko na patyku. Smakują nam jeszcze bardziej gdy prócz obłędnego smaku są również zdrowe. Do przygotowania takiego deseru potrzebujemy jedynie śmietanki oraz owoców, które zadowolą nasze …

Czytaj więcej »

Kwiaty – modny motyw sezonu

motywy kwiatowe

Kwiaty w tym sezonie stały się obowiązkowym motywem. Królują na wybiegach, we wnętrzach i oczywiście w ogrodach. Ale nie tylko! Pojawiają się też na naszych talerzach. Kwiaty zagościły bowiem w kuchni, nie tylko jako element wystroju, ale pełnoprawny składnik dań. Ich obecność niewątpliwie podniesie walory smakowe i estetyczne potraw, a także …

Czytaj więcej »

5 sposobów na dobrą energię każdego dnia

smoothie na śniadanie

Coraz cieplejsze dni, coraz więcej słońca i przyroda budząca się do życia – oto pewne oznaki wiosny. Wydawać by się mogło, że to idealne warunki do tego, by mieć dobry nastrój i więcej chęci do działania. Tymczasem zdarza się, że w okresie przedwiośnia i na samym jej początku czujemy lekki …

Czytaj więcej »

Słodko i wytrawnie, czyli świąteczne inspiracje

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne. Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z …

Czytaj więcej »

Jakie kolory wpływają na pobudzenie apetytu oraz lepszy nastrój gości w restauracji?

Kolory w restauracji

Chcąc przyciągnąć klienta do restauracji, przede wszystkim koncentrujemy się na smacznej kuchni. Warto jednak zadbać o odpowiednie wnętrze naszego lokalu. Oprócz oryginalnych i praktycznych rozwiązań architektonicznych, powinniśmy położyć szczególny nacisk na dobór odpowiednich barw i kolorów. Dlaczego? Dlatego, że kolorystyka wnętrza odgrywa ogromną rolę w budowaniu wyjątkowego klimatu i nastroju, …

Czytaj więcej »

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

filet z dorsza

Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. To danie zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masła i cytryny będzie idealną propozycją …

Czytaj więcej »

Jedzenie w kosmosie

jedzenie w kosmosie

Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich częstotliwość wzrastała, a kosmonauci coraz dłużej przebywali na orbicie. Jednym z problemów, z którymi musiano się zmierzyć, była kwestia żywienia: co zabrać, by nie było ciężkie, ale pełnowartościowe, łatwe …

Czytaj więcej »