Smaki

ABC parzenia herbaty

Parzenie herbaty

W jesienno-zimowym sezonie niezwykłą popularnością cieszą się herbaciane napary, wyróżniające się pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie. By móc w pełni korzystać z ich dobroczynnych właściwości, warto zapoznać się z zasadami właściwego parzenia. Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany? W przeciwieństwie do mieszanek sztucznie aromatyzowanych, naturalne susze komponowane z liści herbaty, ziół, kwiatów czy …

Czytaj więcej »

Zapraszasz znajomych na domówkę? Poznaj pomysły na szybkie przekąski

Przekąski z łososiem

Każdy pretekst jest dobry, by zorganizować domówkę. Jeżeli nawet nie istnieje ku temu żadna ważna okazja, od czasu do czasu warto zaprosić znajomych. Pamiętaj jednak, że nie ma udanych spotkań bez smacznego jedzenia. Poznaj sprawdzone pomysły na szybkie przekąski. Lista przepisów pozwalających na przygotowanie łatwych i niewymagających przystawek jest bardzo …

Czytaj więcej »

4 propozycje rozgrzewających napojów ze świata

rosyjski Zbiteń

Gdy słupki termometrów z każdym dniem osiągają coraz skromniejszą wysokość, urlop w tropikach brzmi jak doskonały pomysł. Spędzając popołudnie w towarzystwie wyszukiwarki biletów lotniczych, warto jednak rozgrzać się czymś więcej niż tylko myślą o południowym słońcu. Centrum lotnicze Sky4fly.net prezentuje 4 napoje, które skutecznie rozproszą jesienne chłody. Rosyjski zbiteń Zbiteń …

Czytaj więcej »

Gastro-manipulacje, czyli w co grają restauracje

Jak manipulują restauracje

Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji i innych lokali gastronomicznych stosują wiele sztuczek, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej. W jaki sposób restauratorzy wykorzystują wyniki badań? Czy te zabiegi są zwykłą manipulacją, przed którą my klienci-konsumenci powinniśmy się bronić? …

Czytaj więcej »

Kulinarne wariacje na temat jarzynowej, czyli 3 pomysły na zupę z warzyw

Kremowa zupa z dyni

Jesień jest czasem, kiedy chętniej sięgamy po zupy nie tylko dlatego, że są smaczne, ale również dlatego, że znakomicie rozgrzewają w coraz chłodniejsze, jesienne dni. Gorące wywary mogą uchronić nas przed przeziębieniem, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Poznaj 3 pomysły na zupę jarzynową i dodaj ją do swojego jesiennego …

Czytaj więcej »

Drip – zaparz kawę… alternatywnie!

Parzenie kawy w dripie

Każdy koneser kawy potrafi określić swój ulubiony rodzaj, smak i aromat kawy. Każdy z nich ma również swój ulubiony sposób jej zaparzania. Od kawy po turecku, przez french press i coraz bardziej modne ostatnimi czasy aeropresy, aż po tradycyjne kawiarki. Możemy naszą kawę przygotować na wiele różnych sposobów, za każdym …

Czytaj więcej »

Sok, nektar, napój – czy wiesz, co pijesz?

Sok napój nektar czym się różnią

Półki sklepowe uginają się od przeróżnych soków, nektarów, napojów, w tym wód smakowych. Wszystkie one zachęcają do wypicia, ale czy wszystkie  powinniśmy na stałe włączać do codziennej diety? Jak świadomie wybrać najlepszy? Oczywiście najważniejszym źródłem wiedzy powinna być dla nas etykieta, która zawiera informacje o składzie lub sposobie produkcji. Zgodnie …

Czytaj więcej »

Zupa na start – rozgrzewający pomysł na śniadanie

Zupa na śnaidanie

Przyzwyczailiśmy się traktować zupy jako danie obiadowe, ewentualnie kolacyjne. Na śniadanie częściej jadamy tradycyjne kanapki, owsiankę czy zupy mleczne. Tymczasem lekka zupa warzywna to nie tylko sycący i rozgrzewający, ale i niezwykle zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. W okresie jesiennym i zimowym warto zastąpić jajecznicę i tosty talerzem rozgrzewającej zupy …

Czytaj więcej »

Idealne rozwiązanie dla miłośników kawy

Pyszna kawa

Kawa to jeden z najchętniej spożywanych napojów nie tylko w naszym kraju, ale również na całym świecie. Nie ma w tym nic dziwnego – jej wspaniały smak i aromat poprawiają nastrój a właściwości sprawiają, że czujemy się pełniejsi energii. Warto więc wiedzieć w jaki sposób możemy przygotować doskonałą kawę w …

Czytaj więcej »

Sekrety włoskiego espresso

Międzynarodowy Dzień Kawy

25-mililitrowa esencja, wyróżniająca się bogactwem smaku i aromatu to propozycja, której kawoszom przedstawiać nie trzeba. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy przypominamy zasady parzenia idealnego espresso, które na przestrzeni ostatnich stu lat zyskało we Włoszech niemal status sztuki. Historia espresso sięga początków XX wieku, kiedy to włoski konstruktor Luigi Bezzera zaprojektował …

Czytaj więcej »