Smaki

Street food przyciąga Polaków

Street food coraz popularniejszy

Street food to już nie tylko kebab, lecz także dobrej jakości jedzenie, często o egzotycznych smakach. Jeszcze kilka lat temu street food kojarzył się negatywnie, jednak jego wizerunek zaczął się zmieniać. Ponad połowa osób stołujących się poza domem korzysta z oferty ulicznej gastronomii. Rośnie też popularność food tracków, których obecnie w Polsce jest ok. 300, …

Czytaj więcej »

Szybkie sposoby na śniadanie

Śniadanie - nakryto do stołu

Wszystkie poradniki żywieniowe, artykuły o zdrowiu i dietetycy powtarzają to do znudzenia: śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Niby to wiemy, a jednak często trudno nam się zmobilizować do wstawania wcześniej, żeby przygotować pożywny posiłek. 1. Koktajle owocowe i warzywne Są zdrowe, szybkie i w dodatku łatwo je wziąć na wynos …

Czytaj więcej »

Smak Włoch – jak zrobić alla parmigiana?

Alla Parmigiana

Lato to idealny moment do przygotowania sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po nasze przepisy. Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą. Swój przepis na Alla Parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracji Al Capone. Alla Parmigiana Składniki: 2 okrągłe plastry cukinii 2 …

Czytaj więcej »

Projekt Kuchnia Konfliktu startuje już dziś

Kuchnia Konfliktu w Warszawie

Projekt Kuchnia Konfliktu startuje już dziś, 29 lipca o godz. 16.00, na warszawskim Placu Zabaw i potrwa do połowy września. Zgodnie z ideą projektu będzie można poznać potrawy państw, z który pochodzą przybyli do Warszawy uchodźcy i migranci, jak również zgłębić wiedzę na temat danego kraju. Tematem pierwszego spotkania będzie …

Czytaj więcej »

5 powodów, dla których lepiej wybrać lokalną restaurację w Siedlcach niż sieciówkę

Potrawy - dania w restauracji

Wszyscy lubimy dobrze zjeść. Choć wielu z nas decyduje się na gotowanie pysznych potraw we własnej kuchni, coraz popularniejsze, zwłaszcza wśród młodych ludzi, staje się jedzenie na mieście. Wychodzimy z domu, aby zjeść pyszne, weekendowe śniadanie, podczas tygodnia pracy chętnie wybieramy się na lunch, a w sobotę celebrujemy wspólne chwile, …

Czytaj więcej »

5 pomysłów na letnie orzeźwienie

5 pomysłów na orzeźwienie latem

Letnie upały potrafią dać się we znaki. Niektórzy uwielbiają tę porę roku, ale innym wytchnienia nie daje nawet nieco luźniejsza, lekka garderoba. Na szczęście istnieje szereg  sposobów na polepszenie samopoczucia latem i sprawienie sobie ulgi w gorący dzień. Orzeźwiające napoje W letnie dni niezwykle istotne jest to, co pijemy. W …

Czytaj więcej »

Jemy coraz więcej ryb

Polacy jedzą więcej ryb

Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. W ciągu ostatniego półwiecza ich konsumpcja na osobę wzrosła dwukrotnie. Średnie spożycie w Państwie Środka to 40 kg, a w Europie – 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. Zwiększone zapotrzebowanie na ryby i dodatkowo niewłaściwe połowy prowadzą jednak …

Czytaj więcej »

A do obiadu…wino musujące

Wina musujące coraz popularniejsze w letnim menu Polaków

Wina musujące typu cava czy prosecco podbijają światowy rynek, wypracowując sobie opinię jednej z najszybciej rozwijającej się kategorii alkoholi. Ta tendencja widoczna jest także w Polsce. Jeszcze niedawno ich sprzedaż rosła wyłącznie w okresie noworoczno-sylwestrowym. Obecnie coraz częściej wybierane są przez konsumentów nad Wisłą także latem. W ubiegłym roku spożycie win musujących wynosiło 18,5 …

Czytaj więcej »

Krótka historia pizzy

Pyszna pizza przez internet

To jedno z najbardziej kosmopolitycznych, powszechnych dań. Je się ją pod różnymi szerokościami geograficznymi, wzbogaca regionalnymi dodatkami i ulubionymi sosami. Łączy w sobie feerię smaków ze stosunkowo niską ceną. I tak, jak na początku swojego istnienia – pizza jest przysmakiem dostępnym dla każdego. Bez niej nie wyobrażamy sobie męskiego spotkania …

Czytaj więcej »