wyposażenie gastronomii
Istotnym elementem wyposażenia lokalu gastronomicznego – restauracji, baru, stołówki, kawiarni czy cukierni – są urządzenia do chłodzenia żywności | fot.: materiał partnera

Wyposażenie kuchni w restauracji, cukierni lub kawiarni

Odpowiednie wyposażenie kuchni w restauracji, barze czy cukierni to podstawowy krok, jaki należy wykonać podczas planowania takiego przedsięwzięcia. Trzeba będzie zainwestować w wysokiej klasy sprzęt oraz znaleźć dobrego szefa kuchni i sprawnych pomocników. Jakie urządzenia są niezbędne? Przygotowaliśmy kilka wskazówek.

Wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym

Sam talent, wiedza i doświadczenie w przyrządzaniu deserów to za mało. Co należy skompletować? Wiele zależy od lokalu, jego wielkości, charakteru i możliwości. Inne sprzęty są potrzebne we włoskiej czy hiszpańskiej restauracji, inne w lokalu serwującym kuchnię azjatycką. Jeszcze inne wyposażenie będzie potrzebne do kawiarni lub cukierni.

Są jednak urządzenia, które przydadzą się w każdym lokalu – jak między innymi piec, robot kuchenny, automatyczny ekspres do kawy, szafy mroźnicze, komory chłodnicze czy meble ze stali nierdzewnej. Warto na wstępie spisać potrzebne sprzęty w formie listy oraz podliczyć budżet. 

Wydajny sprzęt do chłodzenia i mrożenia żywności

Istotnym elementem wyposażenia lokalu gastronomicznego – restauracji, baru, stołówki, kawiarni czy cukierni – są urządzenia do chłodzenia żywności. To szeroka grupa produktów i należy do niej między innymi komora chłodnicza i mroźnicza, szafy chłodnicze, stoły i lady chłodnicze, kruszarki do lodu, konserwatory oraz bemary chłodnicze. Na przykład w cukierni niezbędne będą z pewnością wydajne witryny chłodnicze, bo eksponują desery, w lokalu w hotelu bemary, a do restauracji szafa lub komora chłodnicza.

Urządzenia do podtrzymywania ciepła

Przeciwieństwem omówionych wyżej urządzeń są sprzęty służącego do utrzymywania gotowych dań w odpowiedniej temperaturze. Są to m.in. bemary, warniki, kociołki i różne inne rodzaje podgrzewaczy, opiekacze czy samowary. Ich wybór zależy od konkretnej kuchni i rodzaju lokalu – inne będzie niezbędne w restauracji, inne w hotelu, firmie cateringowej albo kawiarni.

Urządzenia do cukierni

Ważnym działem są też urządzenia do przyrządzania deserów. Są one niezbędne w cukierni czy kawiarni, ale także w restauracjach. Wyposażenie kuchni w restauracji powinno zatem obejmować także taki sprzęt jak między innymi naleśnikarka, gofrownica, robot kuchenny do wyrabiania ciasta, blender do smoothie i koktajli, wyciskarka do soków ze świeżych owoców, fontanna do czekolady, a także maszyna do lodów. Niezbędny jest także wydajny piec, najlepiej taki, który pozwala na jednoczesne pieczenie mięs lub ryb oraz bezy czy ciast, bez mieszania ich zapachów.

Materiał partnera

Sprawdź także

Lokal gastronomiczny

Dlaczego warto wykonać projekt gastronomiczny?

Lokal gastronomiczny to jeden z popularniejszych pomysłów na własny biznes. Sympatia do gotowania lub jedzenia …