karmienie piersią
Jeśli przygotowujesz się do porodu lub niedawno urodziłaś swoje pierwsze dziecko, zapewne zastanawiasz się, jak powinno wyglądać jedzenie matki karmiącej piersią | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Karmienie piersią a jedzenie – co wolno jeść, karmiąc piersią?

Kobieta karmiąca piersią powinna dbać o właściwe odżywianie, aby dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że musi stosować restrykcyjną dietę i bezwzględnie rezygnować z konkretnych pokarmów. Dowiedz się, co może jeść mama karmiąca, a czego powinna unikać.

Co może jeść mama karmiąca?

Jeśli przygotowujesz się do porodu lub niedawno urodziłaś swoje pierwsze dziecko, zapewne zastanawiasz się, jak powinno wyglądać jedzenie matki karmiącej piersią. Jeszcze jakiś czas temu prawdopodobnie otrzymałabyś liczne porady na temat diety kobiety karmiącej, obejmujące głównie wskazówki związane z tym, czego absolutnie nie powinnaś spożywać. Obecnie zalecenia specjalistów są zgoła odmienne – mama karmiąca może jeść wszystko. Jej dieta powinna być jednak dobrze zbilansowana i zdrowa, co dotyczy wszystkich niezależnie od płci czy wieku. Mama karmiąca może uzupełnić dietę o suplementy dla ciężarnych.

Do niedawna świeżo upieczone mamy słyszały, że powinny zrezygnować z jedzenia określonych produktów (np. smażonych czy ostro przyprawionych), ponieważ mogą być one przyczyną kolek u dziecka. Tymczasem niemowlęta miewają problemy z brzuszkiem, ponieważ mają niedojrzały układ trawienny, a to, co spożywa ich mama, nie ma wpływu na ewentualne dolegliwości. Co istotne, mleko powstaje z krwi i osocza, nie ma związku z tym, co zjada kobieta. Co prawda może zmieniać swój smak w zależności od rodzaju posiłku, jednak jest to zaleta – dzięki temu maluszek kształtuje swoje preferencje smakowe od pierwszych miesięcy życia.

Jedzenie matki karmiącej piersią – obalamy mity

Jakie mity związane z dietą matki karmiącej są najczęściej powtarzane?

  • Mama karmiąca nie może jeść warzyw kapustnych i strączków – kapusta, kalafior, brokuł czy jarmuż, a także rośliny strączkowe znajdujące się w diecie mamy karmiącej nie wywołują wzdęć u dziecka. Mają natomiast wiele cennych właściwości odżywczych i są źródłem cennych witamin.
  • Cebula i czosnek sprawią, że dziecko przestanie pić mleko z piersi – jeśli mama jadła te warzywa, będąc w ciąży, maluch je zna i nie będzie odrzucał piersi ze względu na delikatnie zmieniony smak mleka.
  • Mama musi unikać nabiału, żeby u dziecka nie rozwinęła się alergia – eliminacja produktów mlecznych czy jaj z diety mamy powinna mieć miejsce tylko na wyraźne zalecenie lekarza, który zdiagnozował u dziecka skazę białkową. Nie należy wykluczać nabiału „na zapas”.
  • Trzeba unikać smażonych i mocno przyprawionych potraw – mama może je wykluczyć z diety, jeśli powodują u niej samej problemy z układem pokarmowym, w przeciwnym razie może je spożywać w rozsądnych ilościach, nie rezygnując przy tym z karmienia piersią.

Jedzenie podczas karmienia piersią – co powinna jeść mama karmiąca?

Dieta kobiety karmiącej powinna być przede wszystkim zróżnicowana, czyli zawierająca wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. W menu zdrowej dorosłej osoby powinno się znaleźć: 12 do 15% białka, 30% tłuszczów (w tym minimum 3% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz 50–60% węglowodanów. Ponadto posiłki muszą mieć kaloryczność dopasowaną do wagi, wieku i poziomu aktywności fizycznej.

Dania spożywane przez kobietę karmiącą powinny zawierać: różnorodne warzywa i owoce, produkty zbożowe (najlepiej pełnoziarniste), zdrowe tłuszcze, nabiał, chude mięso, ryby (z wyjątkiem tych z dużą zawartością rtęci), kiszonki i fermentowane produkty mleczne. W menu mamy karmiącej nie powinny się natomiast pojawiać produkty wysokoprzetworzone i dosładzane, a także alkohol.

Źródła:

  1. A. Aleksandrowicz, Dieta mamy karmiącej piersią. Jedz, co chcesz – obalamy mity, „hafija.pl” [online], https://www.hafija.pl/2013/08/dieta-mamy-karmiacej-piersiajedz-co-chcesz-obalamy-mity.html, [dostęp:] 23.02.2023.
  2. M. Jarosz (red.), Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
  3. E. Ehmke vel Emczyńska-Seliga, Co może jeść kobieta karmiąca? Wszystko!, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/co-moze-jesc-kobieta-karmiaca-wszystko/, [dostęp:] 23.02.2023.

Artykuł sponsorowany

Sprawdź także

estrovita

Idealny prezent na Dzień Matki. EstroVita Skin – gładka i nawilżona skóra

Gładka i odpowiednio nawilżona skóra jest marzeniem każdej kobiety. Idealnie, gdy cera nie przejawia oznak …