Zdrowie

Kapusta i buraki kontra rak żołądka

kiszonki z kapusty i buraków

Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były m.in. do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi czy problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy szczególnie należy dbać o odporność organizmu. Sok z …

Czytaj więcej »

Wzmocnij odporność w sezonie jesienno – zimowym!

Mimo, że za oknem wciąż panuje słoneczna aura to nie pozwól, by zaskoczyły was infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych, które tak często pojawiają się w okresie jesienno-zimowym. Zacznij działać już dziś, a Ty i Twoja rodzina będziecie mogli cieszyć się dobrym zdrowiem. Nawet zwykłe przeziębienie potrafi dać się dziecku porządnie …

Czytaj więcej »

3 powody, przez które możesz odczuwać ból stopy

Stopy w górze

Od jakiegoś czasu czujesz uporczywy ból w okolicy stopy? Możesz stosować tymczasowo ochładzające okłady i kąpiele w zimnej wodzie, jednak to może okazać się nieskuteczne na dłuższą metę. Stopy to bardzo ważna część ciała, dlatego warto o nią należycie dbać. Poznaj trzy możliwe przyczyny, dla których możesz czuć dyskomfort i …

Czytaj więcej »

Diagnoza: nietolerancja laktozy. Zalecenie: zero nabiału. Niekoniecznie!

Mleko w szklance na murku

Ból brzucha po porannej kawie lub urodzinowym cieście? Wyścig do toalety po dwóch kawałkach ulubionej pizzy? Choć nietolerancja laktozy potrafi uprzykrzyć życie, nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z nabiału. Sprawdź, jak wybrać najlepszy preparat z laktazą. Brakujące ogniwo: enzym laktaza Lody, ciasto, pizza, śmietana – przez lata nic Ci nie …

Czytaj więcej »

Suplementy – chwyt marketingowy czy faktyczna potrzeba naszego organizmu?

Suplementy diety

Suplementami diety nazywamy produkty będące uzupełnieniem codziennej, zbilansowanej diety. Dostępne są pod postacią tabletek, proszków bądź płynów, a w ich skład wchodzą witaminy i minerały. W suplementach związki te znajdują się w większych stężeniach niż w produktach naturalnego pochodzenia jak owoce czy warzywa (1). Produkty uzupełniające dietę mogą być produkowane …

Czytaj więcej »

Jak leczyć trądzik? Oto zioła, które Ci pomogą!

Zioła

Wielu z nas boryka się z problemem nieestetycznych zmian powstałych na twarzy w wyniku trądziku. Niejednokrotnie zalecane przez lekarzy kuracje antybiotykowe nie przynoszą oczekiwanych rezultatów i nie poprawiają wyglądu skóry. Czy istnieje skuteczny, a jednocześnie mało inwazyjny dla zdrowia całego organizmu sposób na leczenie trądziku? Trądzik – czym jest spowodowany? …

Czytaj więcej »

Molekularne badania genetyczne

DNA

Rozwój nowych technologii pozwala na nieustanny postęp w diagnostyce medycznej. Obecnie specjaliści są w stanie przeprowadzać badania molekularne, czyli analizę komórek na najdokładniejszym możliwym poziomie. Są one szeroko wykorzystywane w wykrywaniu u człowieka samych chorób i predyspozycji do ich wystąpienia. Niezależnie od rodzaju schorzenia wzrasta tendencja do poszukiwania jego przyczyn …

Czytaj więcej »

Kiszonki – dlaczego warto je jeść, co i jak kisić?

przepisy na kiszonki

Kiszonki to tanie i wartościowe źródło cennych składników odżywczych i naturalny probiotyk. Do tego smakują wybornie, a  najlepsze są te przygotowane w domu. Warto je zrobić latem, kiedy świeże warzywa mają najwięcej składników odżywczych i spożywać przez cały rok. Warto przyjrzeć się bliżej co sprawia, że kiszonki są tak cenne …

Czytaj więcej »